donderdag 16 maart 2017

Je kind laten helpen in het huishouden


Kinderen moeten kind kunnen zijn. Dat betekent dat ze heerlijk mogelijk spelen en ontdekken. Maar voor mij betekent het ook dat we hen de ruimte moeten bieden zich te ontwikkelen. We willen hen laten opgroeien tot zelfstandige volwassenen die hun verantwoordelijkheid nemen. Maar dat leer je niet van de 1 op de andere dag.

Dus waar beginnen we?
Voor sommigen zal het misschien gek klinken, maar ik denk dat de dagelijkse gang van zaken in huis een hoop kan bijdragen. Kinderen verantwoordelijkheid geven voor een bepaalde taak doen we, zodat ze;
  1. leren hoe ze bepaalde dingen moeten doen (want ja, hoe maak je die wc eigenlijk schoon)
  2. discipline krijgen in zaken die nu eenmaal moeten gebeuren
  3. inzicht krijgen in wat er moet gebeuren (opmerkzaamheid en uiteindelijk behulpzaamheid)
  4. het gevoel hebben ergens bij te horen, en weten dat hun bijdrage daadwerkelijk ergens toe doet.

Peuters moet je geen gras laten maaien
Uiteraard begint dat klein, peuters kunnen we niet vragen het gras te maaien. Maar het gaat vooral om het principe: we moeten beseffen dat ze deze taken niet doen om ons te verlichten (dat zal uiteindelijk hopelijk wel gebeuren), maar in eerste instantie zal het veel tijd kosten. Mijn dochter moet het bestek uit de vaatwasser opruimen. De eerste 2 keer vond ze het fantastisch dat ze mocht helpen en was ze trots dat het gelukt was. Zo, dacht ik, dat gaat makkelijk! De derde keer was het echter al wat minder leuk en de vierde keer wilde ze het echt niet meer doen.
Toen.. heb ik het zelf maar gedaan, we moesten immers naar school en ze had haar boterham nog niet op. Daar kwam mijn mooie preek over "elkaar helpen maakt mama blij"  en " samen doen we het werk in huis". Maar ze verblikte of verbloosde niet. Het ging dus niet zo makkelijk als ik dacht.

Als we onze kinderen taken laten doen, moeten we er van te voren bij stil staan dat deze taken meer tijd gaan kosten dan als we het zelf zouden doen. Daarom doen we dat ook zo vaak! Dus deze les was voor mij.
➺ "Geen taken geven als je geen tijd hebt."
Inmiddels doet ze het gelukkig zonder al te veel gemopper. Ik laat haar nu kiezen: de bestekmand opruimen of de rest uit de vaatwasser halen. Momenteel kiest ze eieren voor haar geld, de bestekmand, heeft ze gemerkt, is sneller opgeruimd!

Belonen en waarderen
Als de kamer van mijn dochter netjes is en ze haar bed heeft opgemaakt, mag ze 's avonds tv kijken. Maar je kunt ook op andere manieren belonen. Natuurlijk mogen complimentjes over wat onze kinderen hebben gedaan niet ontbreken.
➺ "Laten we vooral laten merken dat we waarderen dat ze   meehelpen." 
Laatst sprak ik een moeder die het op een leuke manier deed: zaterdagochtend is klusjesochtend, ze doen dan met z'n allen klusjes in huis en aan het einde krijgen de kinderen hun zakgeld. Tussendoor is er dan iets lekkers met wat te drinken. Zo creëert ze een gezellige gezinsochtend. Ik heb dit nu ook 2 weken zo geprobeerd en ik moet zeggen, het beviel me prima! De kinderen vonden het allebei erg leuk en ze vroegen zelfs om meer klusjes.
En nu is het aan mij om dit zo vol te houden, zou het lukken?

Ik ben benieuwd hoe jullie omgaan met deze 2 tijdrovers: kinderen en huishouden. Voel je vrij te reageren!


3 opmerkingen:

  1. Haha, dat bedoel ik, dat is duurder dan je kids inschakelen 😆

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo herkenbaar dit, precies dat voorval met de vaatwasser hadden wij ook met mijn 7 jarige. Eerste twee keer was het wel interessant daarna maakte ze er een enorm probleem van. Ik vond het bijna zielig maar was dankbaar voor de ferme stricte houding van mijn man. Na een aantal keer heel boos zijn, is het nu gelukkig in het ritme en geen probleem meer. Die van zelf tijd ervoor hebben vind ik een hele goede... en die zaterdag ga ik ook eens uitproberen :)

    BeantwoordenVerwijderen