donderdag 11 mei 2017

Hoe praten we zonder taboe met onze kinderen over seks?

Hoe gaan we om met seksuele opvoeding? Wat vertel je, je kind wel en wat juist niet? Lastig, want we willen onze kinderen niet opzadelen met informatie die niet relevant is voor hun leeftijd, maar we willen hen ook niet in het ongewisse laten. 

In deze blog lees je welke invloed je eigen kijk op seks heeft op je opvoeding en zetten we een aantal manieren op een rij om met je kind over dit onderwerp te praten.

Tegenstrijdig opvoeden
Hoe we met seksuele opvoeding willen omgaan, kan soms heel anders zijn dan hoe wij onze seksualiteit beleven. Bijvoorbeeld: we willen graag zonder taboe over seks kunnen praten met onze kinderen. Maar met onze partner of vrienden praten we er eigenlijk niet over, misschien doordat we  het als een ongemakkelijk onderwerp ervaren. En wanneer het wel ter sprake komt, is het in grapjes-sfeer, lacherig. Wat we dan vergeten is dat onze opvoeding tegenstrijdig is. 
➺ Kinderen onthouden onze beleving, onze uitstraling niet perse wat we zeggen.  
Dus alle moeite die we erin stoppen om de juiste woorden te kiezen, zou voor niets kunnen zijn. Onze kinderen onthouden dan de ongemakkelijke houding als het gaat over seksualiteit. Ze onthouden de spanning en het lacherige gedoe. Ze kunnen dan hun eigen conclusies gaan trekken rondom hun eigen seksualiteit, ons voorbeeld volgen en niet of minder snel in gesprek gaan. 

Simpel
Dat is dus wel iets om over na te denken. Als je eigen beleving hetzelfde is als wat je zegt, is het vrij simpel. Je hebt dan een eenduidige boodschap, wat het gesprek altijd open houdt, want je hoeft dan niet de moeite te doen om je kinderen op te voeden. Je kan ontspannen reageren met simpele antwoorden, op elke vraag. Maakt niet uit wanneer ze die stellen en hoeveel details ze willen weten. 

Hoe kunnen we zorgen voor een eenduidige boodschap? Het tegenstrijdig zijn of moeilijk kunnen praten over seks kunnen veel redenen hebben, bijvoorbeeld een pijnlijke gebeurtenis uit het verleden. Het is goed om er eens bij stil te staan waarom we zeggen wat we zeggen en of we daarnaar leven. 
➺ Dat is goed voor ons, maar ook voor onze kinderen. 
Het kan pijnlijk zijn en diep graven, maar wel de moeite waard. Als we daar zelf niet uitkomen zijn er mensen die daarbij kunnen helpen. Mijn man en ik hebben ook een praktijk (Puurity) waarin we het resultaat zien van de zoektocht naar de oorzaak. Voor jezelf maar zeker ook voor je kinderen is het de moeite waard dit op zijn minst te proberen. Kijk voor meer informatie of herkenbare verhalen op puurity.nl/blog of puurity.nl/info.

Twee manieren
In het praten over seksualiteit, heb je grofweg twee manieren; mogelijkheden aangrijpen of creëren. Meestal gebruik je ze beide, afhankelijk van jullie visie. Hieronder wat voorbeelden.

Mogelijkheden aangrijpen:
- iemand is zwanger in de omgeving van de kinderen.
- iemand gaat trouwen of krijgt verkering.
- je kind geeft een opmerking over de verschillen in geslachtsdelen.
- douchen.
- reclame.
- in een zwembad zijn.
- op school wordt gepraat over verliefd en relaties onderling in een klas.
- lichamelijke ontwikkeling en groei.

Je kan deze situaties aangrijpen door zelf wat uit te leggen over seksualiteit of erover door te vragen hoe het kind dingen ziet of beleefd. Zelf doe ik dit heel veel. Elke keer zie ik dit als kans om het plaatje wat ik graag wil meegeven, nog dieper in te prenten. Ook als ze geconfronteerd worden met de negatieve weergave van seksualiteit, wil ik hen daarover de uitleg geven en vragen wat zij erbij voelen (want kinderen onderscheiden dat verschil vaak met hun gevoel).

Mogelijkheden creëren:
- boekje voorlezen over seksualiteit en erover doorpraten.
- een rustig moment plannen om te praten.
- iets gezelligs doen,  1 op 1 met je kind waarbij je als doel hebt om met je kind over dit onderwerp te praten.
- filmpje laten zien (bijvoorbeeld animaties van de conceptie en groei van een baby) en erover doorpraten.
- foto's kijken, van toen jullie in verwachting waren van hem/haar en de eerste baby foto's en daarover vertellen.

Bij het boekje van Saar en Jop is ook een site die kleurplaten biedt en inspiratie voor vragen over intimiteit en seksualiteit per leeftijdsgroep. Zie: saarenjop.nl

Doorlezen over dit onderwerp?
Hoe voed je je dochter op als een prinses? http://www.seksonderwerpen.nl/hoe-maak-ik-mijn-dochter-een-vrouw/

En je zoon als een prins die niet onzeker is over zijn man zijn? http://www.seksonderwerpen.nl/hoe-maak-ik-mijn-zoon-een-echte-man/
Geschreven door Gerrieke.  
Gerrieke is 8 jaar getrouwd met Johannes, heeft 3 kinderen (waarvan 1 pleegdochter) en is zwanger van de vierde. Ze heeft een achtergrond als leerkracht, en is nu sekscounselor en hulpverlener. 
 Zie Seksonderwerpen.nl en Puurity.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten